Zorgindicatie aanvragen

Om zorg van Livio te kunnen ontvangen heeft u een zorgindicatie nodig. Dit is een indicatie waarin wordt vastgesteld op welke zorg u recht heeft en de hoeveelheid daarvan. We onderscheiden twee soorten zorgindicaties. Een indicatie voor thuiszorg en een indicatie voor intensieve en langdurige zorg (Wlz-indicatie).

Heeft u nog geen zorgindicatie, dan kunt u deze aanvragen. Maar welke indicatie heeft u nodig? En hoe kunt u een indicatie aanvragen? Lees het hieronder. 

1. Indicatie voor thuiszorg

Merkt u dat u thuis wat meer hulp of ondersteuning nodig heeft? Livio biedt vele vormen van zorg aan huis die u kunnen helpen. Met de juiste zorg en ondersteuning blijft u langer zelfstandig. Om thuiszorg vergoed te krijgen heeft u een thuiszorgindicatie nodig.

Thuiszorgindicatie aanvragen

Persoonlijke verzorging of verpleegkundige zorg thuis wordt vanuit uw zorgverzekering vergoed. Een wijkverpleegkundige stelt samen met u en eventueel uw arts vast welke zorg u nodig heeft. Daaruit wordt een zorgplan opgesteld.

Wilt u een gesprek met een wijkverpleegkundige om uw zorgvraag vast te stellen? Bel dan naar 0900-9200 of neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. 

Livio April 2022 5 (1)

2. Indicatie intensieve en langdurige zorg (Wlz-indicatie)

Heeft u of uw naaste vanwege ziekte, ouderdom of dementie blijvende zorg nodig? Dan kunt u deze zorg thuis of in een Livio-locatie krijgen. De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. In de Livio-locaties heeft u 24 uur per dag, 7 dagen per week, zorg en ondersteuning dichtbij. Ook kunt in aantal locaties samen met uw partner wonen.

Voor zorg vanuit de Wlz gelden een aantal voorwaarden. Met de Wlz-check ziet u of uw naaste of u hieraan voldoet. In de folder van het CIZ leest u meer informatie over het aanvragen van zorg uit de Wlz. 

Bereken uw eigen bijdrage

Voor zorg vanuit de Wlz betaalt u een deel zelf: uw eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoeveel u per maand moet betalen. Maar u kunt ook zelf berekenen hoeveel uw eigen bijdrage is via de CAK rekentool

Wilt u meer informatie? Bekijk dan hier de video over het CAK en de Wlz.

Wlz-indicatie aanvragen

Een Wlz-indicatie kunt u zelf aanvragen bij het CIZ. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben wij voor uw indicatieaanvraag een handleiding geschreven. Zo nemen wij u stap voor stap mee in dit aanvraagproces. Komt u er niet uit? Geen probleem onze cliëntadviseurs helpen u graag.

Persoonlijk advies

We kunnen ons voorstellen dat u uw persoonlijke situatie en mogelijkheden het liefste eerst persoonlijk bespreekt. Dat kan met één van onze cliëntadviseurs. Zij geven u graag meer informatie over wat een zorgindicatie precies inhoudt en kunnen u natuurlijk helpen bij de aanvraag van een Wlz-indicatie. Blijf niet rondlopen met vragen, wij zijn er voor u. 

Heeft u liever hulp van een onafhankelijk cliëntadviseur van Menzis? Dat kan. Klik hier voor meer informatie. 

Adobestock 264619531 (2)