Traditionele Spaanse tortilla

Typisch Spaans, de tortilla. Mevrouw Ortega is er dol op. Hoe maak je dit recept? 

Wat heb je nodig?

(voor 6 tot 8 personen)

- 125 ml olijfolie
- 600 gram aardappels, in dunne plakjes
- 2 grote uien
- 3 eieren
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper

Totilla

Hoe maak je het?

1. Verwarm de olie in een teflon bakpan (20 cm doorsnee en 5 cm diep). Doe om en om lagen ui en aardappel in de pan en bak 8 minuten op een zacht vuur gaar. Roer af en toe om. Het is niet erg als het uit elkaar valt. Doe een deksel op de pan. Zorg ervoor dat de aardappelen niet verkleuren.

2. Zet een zeef op een kom en giet het aardappelmengsel erin. Bewaar 1 eetlepel olie om in te bakken (de rest van de olie kan gebruikt worden voor een volgende keer; de olie zal een heerlijk zoet aroma hebben).

3. Doe de eieren met het zout en de peper in een kom en klop ze los. Voeg het aardappelmengsel toe. Druk het stevig met een lepel aan, zodat het mengsel volledig met ei bedekt is.

4. Verwarm de eetlepel olie in dezelfde pan op een hoog vuur; giet het mengsel in de pan. Druk het eimengsel glad. Zet het vuur zacht, dek de pan af met een deksel of folie. Bak de tortilla 12 minuten, of totdat hij gaar is. Schud de pan van tijd tot tijd heen en weer, zodat de tortilla niet blijft plakken. Laat hem 5 minuten staan en keer om op een bord. Serveer de tortilla heet.

Namens mevrouw Ortega Cabra, 
Buen Provencho / Eet smakelijk!