Het verhaal van Rob

Rob is sinds een tijdje één van de bewoners van de afdeling ‘Jonge Mensen met Dementie' (JMD). Na een carrière als timmerman, besteedde hij de laatste 12 jaar van zijn werkzame leven in het schoolvervoer waar hij met veel plezier kinderen van en naar school reed.  

Rob staat op de JMD vooral bekend om zijn muzikaliteit. Jaren speelde hij in een coverband, eerst als gitarist, later zelfs als zanger. Een beroemde verschijning in Haaksbergen en omstreken.

man met gitaar

"Het dagrooster is mijn houvast. Ik weet precies wat ik allemaal moet doen. Meestal lukt dat zelf, maar soms moet ik er ook wel even op gewezen worden"

- Rob

Wonen in Wiedenhof

Zelf merkte Rob de laatste jaren al wel dat hij het soms even niet meer wist. Robs vrouw Gitta vertelt dat het nog zeker een jaar heeft geduurd voordat de diagnose frontale dementie kwam. “Vanaf toen ging Rob steeds sneller achteruit en weet je dat je aan het begin staat van een lange en intensieve tijd met de nodige zorgen. Rob woonde nog 1,5 jaar thuis en verhuisde vanuit daar naar De Wiedenhof.”  
Ook hier klinkt het bekende verhaal. “Er zijn maar weinig opties voor jonge mensen met dementie. Het is een ware zoektocht om een plek te vinden die past bij de behoeftes van een jongere cliënt. De Wiedenhof was net een jaar open en we hoorden dat hier wel een speciale afdeling is voor jonge mensen met dementie. Gewoon in Haaksbergen, dus dichtbij.  
 
Het was een hele moeilijke keuze om samen te besluiten dat het beter was dat Rob hier kwam te wonen. Misschien wel het moeilijkste besluit wat je kunt nemen. Maar vanaf het begin is het voor Rob goed geweest. Het ritme lukte thuis helaas niet, en nu lukt het wel. Je hoeft niet meer 24/7 per dag alert te zijn wat uiteindelijk ook een prettig gevoel is. Ik kom regelmatig langs, dan haal ik Rob op en maken we een ritje door de omgeving. Zeker drie, vier keer per week. Tijdens het rijden luisteren we naar muziek die hij speelde met de band. Hij zingt nog steeds alles mee. Daar genieten we beiden van. Maar ook familie en vrienden komen regelmatig langs of halen Rob op voor een tochtje”, vertelt Gitta.  

het verhaal van Rob

Welzijn staat voorop

Een belangrijke factor binnen Livio is het welzijn van de cliënt. De vrijheid en mogelijkheid ervaren en hebben om je leven ten volle te kunnen leven en te focussen op dat wat wél kan. Dat betekent dat er voor iedere bewoner op de JMD afdeling een persoonlijk schema is. Een dagritme, waarin per half uur beschreven staat hoe de dag er uit ziet. Met activiteiten die aansluiten bij de wensen van de bewoner.  

Voor Rob betekent dat, dat hij ruimte heeft voor muziektherapie, sport en fitness. 4 dagen in de week is hij actief bezig. Naast de gezamenlijke activiteiten en de huishoudelijke taken. Alles staat in detail uitgeschreven. “Dat is mijn houvast om de dag goed door te komen en weet ik precies wat ik allemaal moet doen. Meestal lukt dat zelf, maar soms moet ik er ook wel even op gewezen worden” zegt Rob.  

In zijn eigen appartement voelt Rob zich als een vis in het water. Een eigen plek, met meubels van huis, die hij overigens zelf gemaakt heeft én zijn opgenomen voetbalwedstrijden die hij graag in alle rust terugkijkt.