Het verhaal van Arjan

Arjan (46 jaar) woont sinds november 2021 op de afdeling ‘Jonge Mensen met Dementie’ (JMD) van locatie Wiedenhof. Daarvoor woonde hij op zichzelf in Weerselo. Arjan is fan van paardensport en liefhebber van plaatjes draaien. Hij merkte zelf dat hij de laatste jaren op meerdere vlakken achteruitging, maar een diagnose bleef lang uit. Sinds zijn ziektebeeld (CADASIL) bekend is, valt er veel meer op zijn plek.  
  
Ook moeder Gerda, tevens mantelzorger van Arjan, merkte de afgelopen jaren de achteruitgang bij haar zoon. “Arjan heeft ongeveer 12 jaar geleefd met een ziektebeeld zonder dat hij wist wat hij had. Toen eenmaal zijn ziekte bekend was, kregen wij via de huisarts een casemanager toegewezen. Zij adviseerde ons te gaan kijken naar andere woonruimte, omdat Arjan snel achteruitging. Zo zijn Arjan, de casemanager en ik samen bij locatie Wiedenhof gaan kijken.”

Arjanscholten

Verhuizing naar Wiedenhof

Arjan was bij het zien van de locatie direct enthousiast. “Ik kwam binnen bij Wiedenhof en ik wist het direct: dit is goed, hier wil ik wonen.” In het begin was het wonen op Wiedenhof even wennen en heb ik mij nog wel wat verveeld. Dat was al snel voorbij. Nu heb ik veel vrienden hier. Voor moeder Gerda was het verhuizen van Arjan naar Wiedenhof ook een grote verandering. “Waar ik eerst iedere dag voor en na mijn werk naar Arjan toeging om hem te helpen, kom ik nu twee keer in de week. Dan gaan we vaak op pad, naar de manage of pakken we de duofiets. Toen Arjan nog op zichzelf woonde was dat voor mij heel intensief, al mijn vrije tijd werd opgeslokt. Nu Arjan het zo naar zijn zin heeft op Wiedenhof heb ik zelf ook meer rust.” 

Het is hier super, ik wil hier nooit meer weg", aldus Arjan.

Wonen op een fijne plek met structuur 

Arjan vindt het erg prettig dat hij zijn eigen kamer heeft en naar eigen smaak kan inrichten. De eigen plek en het vaste dagritme geven Arjan veel rust en structuur. “Ik krijg elke dag op dezelfde tijd fysiotherapie, behalve op vrijdag.” Verder neemt Arjan deel aan kunst en cultuur en wordt hij erg vrolijk van muziektherapie. “Je mag vaak zelf kiezen, de jaren 70/80 muziek is super”. Daarnaast ervaart hij het als erg prettig dat hij woont met andere jongere mensen. “En niet alleen met oude bokken”, lacht Arjan. Ook moeder Gerda beaamt dit. ‘Er is op zijn jonge leeftijd lang niet overal plek. Voor zijn gevoel woont hij nu ideaal, met jonge mensen om zich heen.” Ook de ligging van Wiedenhof ervaart moeder Gerda als een pluspunt. “Alles is dichtbij en te overbruggen met een rollator, rolstoel of duofiets.”  

Arjan en Gerda Scholten

"Er wordt goed rekening gehouden met dagritme en individuele behoeftes. Zowel van Arjan als bij andere bewoners. Ik vind het wel een 10!"

- Gerda Scholten
Moeder en mantelzorger Arjan

Goede en deskundige zorg   

Gerda: “Ik kan zo vaak binnen komen lopen in de huiskamer van Arjans afdeling. En mocht het een keer niet uitkomen, dan geeft het zorgpersoneel dat ook gewoon aan. Ze zijn erg prettig in de omgang en ik kan makkelijk afspraken met ze maken. Arjan is echt op een goede plek met fijne en deskundige zorg.”