Beveiligde mails van Livio

Livio gebruikt beveiligde e-mail om privé gegevens ook privé te houden 

Veilige en toegewijde zorg gaat niet alleen over zorg aan uzelf of uw naaste, maar ook over een garandeerde veilige uitwisseling van uw gegevens. Daarom maakt Livio gebruik van beveiligde e-mail encryptie van Microsoft. Dit betekent dat de inhoud van het e‐mailbericht versleuteld is en u door middel van een extra tussenstap de e‐mail kunt openen. 

U vindt op deze pagina uitleg over de volgende punten:

  • Hoe opent u een beveiligde e-mail van Livio? 
  • Reageren op een e-mailbericht dat beveiligd is verstuurd 
  • Beveiligde e-mail en gedeelde postvakken 
  • Waarom Microsoft-technologie? 

Hoe opent u een beveiligde e-mail van Livio? 

Een versleuteld e‐mailbericht komt aan in de inbox van de ontvanger met een bericht zoals hieronder aangegeven. Het beveiligde e-mailbericht in dit voorbeeld is verzonden vanuit het Medisch Secretariaat Livio. 

Stap 1

U opent de inhoud van het bericht door op de paarse knop ‘Bericht lezen’ te klikken. 

LET OP: De e-mail bevat ook een bijlage. Deze moet u niet openen; het gaat om de centrale paarse knop ‘Bericht lezen’ midden in het e-mailbericht. Bovendien kan het voorkomen dat er bij de e-mail een mededeling staat dat sommige inhoud in dit bericht is geblokkeerd omdat de afzender niet in de lijst met veilige zenders voorkomt. In dat geval klikt u eerst op 'Ik vertrouw inhoud van <afzender>@livio.nl'. 

 

bericht lezen

Stap 2

Er volgt een nieuw scherm, zie hieronder. Klik op de paarse knop ‘Aanmelden met een eenmalige wachtwoordcode’. 

LET OP: In dit voorbeeld staat er onder andere ook ‘Sign in with Google’. Afhankelijk van uw e-mailadres kan er ook staan ‘Sign in with Microsoft’. In dat geval is het ook mogelijk in te loggen met de accountgegevens behorende bij het e-mailadres waarop u de beveiligde e-mail ontvangt. In deze instructie kiezen we voor de eenmalige wachtwoordcode. 

2 Code Opvragen JPG

Stap 3

Er volgt een nieuw scherm, zie hieronder. In het invoerveld voert u de code in die u zojuist per e-mail heeft ontvangen. Klik daarna op de knop ‘Doorgaan’. 

Nadat u op ‘Doorgaan’ hebt geklikt verschijnt de inhoud van de beveiligde e-mail. 

3 Eemalige Code JPGGOED

Voorbeeld van e-mail met eenmalige wachtwoordcode

4 Ontvangen Code JPGGOED

Reageren op een e-mailbericht dat beveiligd is verstuurd 

U kunt Livio een beveiligde e-mail terugsturen door de beveiligde e-mail te beantwoorden. U doorloopt eerst alle hierboven genoemde stappen en beantwoordt vanuit het beveiligde bericht. 

Het kan zijn dat uw e-mailprogramma u voorziet van een mededeling/bevestiging dat u een bericht opstelt dat beveiligd is, zie voorbeeld hieronder. 

bericht

Beveiligde e-mail en gedeelde postvakken 

Een gedeeld postvak is een e-mailadres dat door meerdere mensen wordt gebruikt. Dit zien we in de praktijk veelvuldig terug bij poliklinieken, huisartsenposten en apotheken. 

Dergelijke e-mailadressen zijn vaak te herkennen aan zorgpunt@organisatiedomein.nl, secretariaat@organisatiedomein.nl, info@organisatiedomein.nl of anderszins (vaak het e-mailadres van de afdeling of het team). 

Voor gebruikers van gedeelde postvakken die tevens gebruik maken van Microsoft-technologie (Office 365) hebben we een korte instructie en video beschikbaar gemaakt.

Indien u hier niet meteen uitkomt raadpleeg dan eerst uw eigen ICT-afdeling of ICT-partner. 

Video beveiligde e-mail openen

Youtube video

accepteer de marketing-cookies om deze video te bekijken.

Waarom Microsoft-technologie? 

Livio heeft gekozen voor Microsoft-technologie voor email en encryptie hiervan omdat het overgrote deel van de Nederlandse zorginstellingen Exchange, Outlook of Office 365 (allen van Microsoft) als emailoplossing gebruikt.