Dag van de valpreventie
Op 27 september is het de dag van de valpreventie. Wij brengen graag onder de aandacht hoe de Livio ergotherapeuten u kunnen bijstaan na een val.
Dag van de valpreventie
Op 27 september is het de dag van de valpreventie. Wij brengen graag onder de aandacht hoe de Livio ergotherapeuten u kunnen bijstaan na een val.
Ieder jaar komen er steeds meer 55-plussers na een valongeval op de spoedeisende hulp of zelfs in het ziekenhuisbed terecht. Huisartsen en specialisten worden in hun praktijk regelmatig geconfronteerd met de ingrijpende gevolgen van een ernstige val. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor valpreventie én voor de belangrijke rol die ergotherapie hierbij speelt.
Cijfers tonen namelijk aan dat bij het ouder worden de kans op een valincident toeneemt. Struikelen komt het vaakst voor, bijvoorbeeld over een steen, tegel of drempel. Maar ook uitglijden gebeurt regelmatig, net als vallen van de trap, uit bed of van een stoel of bank. Meer dan de helft van de valpartijen eindigen helaas in een breuk, vaak van de pols of heup.
De gevolgen
Naast de fysieke gevolgen kunnen ook de sociale gevolgen van een val groot zijn. Zo kunt u uw zelfredzaamheid, zelfstandigheid en mobiliteit verliezen. In sommige gevallen kunnen de gevolgen van een val zelfs leiden tot een sociaal isolement, een depressie of een versnelling van het verouderingsproces. Daarnaast zien onze ergotherapeuten vaak dat een val blijvende onzekerheid veroorzaakt. Een ander mogelijk gevolg van een ernstige val is de extra belasting voor uw mantel- en thuiszorg.
De ergotherapeut kan helpen
Vallen is dus een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Een ergotherapeut kan u helpen om vallen te voorkomen. Hij/zij kijkt preventief samen met u naar risico’s tijdens het bewegen of risico’s in uw omgeving. Want persoonlijke en omgeving gebonden factoren kunnen de oorzaak zijn van het vallen of de kans hierop vergroten. De ergotherapeut observeert tijdens het uitvoeren van dagelijkse handelingen en bespreekt vervolgens met u en uw mantelzorger welke risico’s er zijn en hoe deze weg te nemen zijn.
De begeleiding
Woont u zelfstandig en bent u wel eens gevallen? Dan kunt u in aanmerking komen voor ergotherapeutische valpreventie.
De ergotherapeut neemt tijdens een huisbezoek samen met de u en indien wenselijk ook met uw partner of mantelzorger, door welke risicofactoren een rol spelen en adviseert hoe u het risico op vallen kunt verminderen. De ergotherapeut zal altijd één of meerdere keren een huisbezoek afleggen om te kijken hoe het met u gaat en indien nodig nieuwe afspraken met u maken.
Hulpmiddelen
Soms blijkt dat het trainen van vaardigheden onvoldoende invloed heeft op het valgedrag. De ergotherapeut zoekt dan naar oplossingen in de vorm van hulpmiddelen (trippelstoel, sta-op stoel, rollator), voorzieningen (alarmsysteem) of het inschakelen van hulp (thuiszorg). De ergotherapeut kan ook helpen bij het aanvragen hiervan en weet hoe het vergoedingensysteem in elkaar zit.
Verwijzing en vergoedingen
Valpreventie en hulp van de ergotherapeut wordt, afhankelijk van uw verzekering, vergoed. Per kalenderjaar heeft u recht op 10 uur ergotherapie. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden meer. Onze ergotherapeuten kijken graag met u mee en zullen u informeren over de mogelijkheden.
Heeft u vragen of wil u meer weten over onze ergotherapeuten? Dan kunt u contact opnemen met het Secretariaat Behandelteam via secretariaatbehandelteam@livio.nl of 0900-9200.Ook unt u middels onderstaande knop een contactformulier invullen. Wij staan graag voor uw klaar!