Mevrouw Vredeveld over het wonen op Lippink's hof

Wie kan er beter vertellen hoe het is om te wonen op Lippink’s hof dan de bewoner zelf? Want hoe is het wonen in een woonzorgcentrum van Livio? En wat maakt Lippink’s hof een fijne plek? Jenny Vredeveld is één van die bewoners. Ze is 85 jaar, en woont sinds een paar maanden op Lippink’s hof.    

Wonen bij Livio
“Mijn enige dochter woont al vanaf haar 18e in Milaan. Inmiddels met haar man en 3 jongvolwassen dochters. Ze is daar gelukkig en doet er veel vrijwilligerswerk. Gelukkig belt ze me wel elke dag. Ik ben heel trots op haar. De familie die ik nog heb in Nederland is, net als ik, op leeftijd en woont in het Westen. Je bent dus op jezelf aangewezen. Ik maakte thuis al gebruik van de thuiszorg van Livio; ze hielpen me met douchen en kwamen af en toe langs om te kijken of alles goed ging. Ook had ik een traplift in huis. Het afgelopen half jaar ben ik twee keer ongelukkig gevallen. Vanwege mijn diabetes heb ik weinig gevoel meer in mijn voeten en onderbenen. Ook zie ik slecht. Dat samen maakt dat de kans om te vallen groot is. Toen werden vooral de nachten een uitdaging voor mij; stel dat ik weer zou vallen en niemand zou me horen. Die onzekerheid wilde ik niet. In overleg met Livio en mijn dochter heb ik toen besloten om hier te komen wonen. Het was voor mij best een moeilijke stap om te zetten. Ik heb 57 jaar in dezelfde straat gewoond en had fijne buren. Inmiddels is mijn huis verkocht. Maar hier op Lippink’s hof heb ik, en ook mijn dochter, een gerust en veilig gevoel. En ik slaap hier trouwens ook een stuk beter”, aldus mevrouw Vredeveld.

Mevrouw Vredeveld

Nieuwe contacten

“Doordat ik hier ben komen wonen, is het contact met mijn oude buren helaas wel wat verwaterd. Ik snap dat wel: het zijn jonge mensen, die moeten werken en hebben hun eigen leven. Alleen mijn naaste buurvrouw belt me elke dag. Daar is ze mee begonnen na het overlijden van mijn man, zo’n 4 jaar geleden, en doet ze nu nog steeds. Ik ben daar erg blij mee. Doordat mijn vriendinnen ook ouder worden, wordt het contact met hen ook lastiger. Sinds ik hier woon, probeer ik zoveel mogelijk overal aan mee te doen. Gisteravond was ik bijvoorbeeld naar de bingo. Dat had ik nog nooit gedaan, maar het is me goed bevallen. Ook ga ik samen met mijn nieuwe buurvrouw naar de gymnastiek en doe ik mee met koersbal. Dus ik heb al aardig wat nieuwe contacten gelegd. Verder ben ik erachter gekomen dat een oude kennis van mij op De Bleekhof woont. Daar kan ik nu binnendoor zo naar toe lopen met mijn rollator. Heel erg fijn!”

Mijn appartement

“Ik vind mijn appartement fantastisch. Het is hier lekker licht en er is geen inkijk. Buiten is er veel bedrijvigheid vanwege het slopen van de wijk aan de overkant. Ook de drukke straat bevalt me wel; leuk om naar te kijken. Toen ik hier kwam met mijn dochter, heeft Jolanda, de cliëntadviseur, ons meegenomen naar dit appartement op de 1e verdieping. Toen we hier binnenkwamen, keken mijn dochter en ik elkaar aan. Zonder woorden wisten we genoeg. Mijn dochter heeft dit appartement ingericht net zoals ik thuis woonde. Ik voel me hier heel erg thuis.”

De medewerkers doen precies wat ik prettig vind en door hen heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.”

Medewerkers

“De medewerkers van Livio zijn erg leuk. Supervriendelijk en altijd een woordje klaar. Het is hier goed voor elkaar. Als er iets aan de hand is, kan ik op het knopje drukken en er komt iemand. Sowieso komen ze regelmatig langs om te controleren of alles in orde is. Er wordt hier echt goed voor me gezorgd. Ze helpen me bijvoorbeeld met douchen en controleren het spuiten van de insuline. Ook brengen ze altijd mijn warme maaltijd naar mijn kamer. Ik ben gewend om ’s avonds warm te eten en dat wil ik hier ook graag blijven doen. Ze willen me ’s avonds wel helpen om het op te warmen in de magnetron, maar daar red ik me zelf nog wel mee. Het ontbijt en de lunch verzorg ik zelf. Ik doe boodschappen in het winkeltje beneden. Ik bewaar vaak de soep en soms het toetje van de warme maaltijd en dat eet ik dan de volgende dag op bij de lunch. Het is me anders veel te veel.”

Veel te beleven

“Ik moet nog van alles ontdekken hier. Het is hier groot, je kunt veel ondernemen. Het is prettig dat je binnendoor een flink stuk kunt wandelen. De gangen zijn mooi breed en je voelt je hier veilig. Onderweg heb je dan gesprekjes met de mensen die je tegenkomt. Ook weet ik steeds beter wat hier allemaal te doen is. Laatst was er bijvoorbeeld een muziekmiddag waar ik naar toe ben geweest. Maar het grappige is dat ik sommige activiteiten hier echt voor oude mensen vind, terwijl ik zelf ook oud ben.”

Advies voor anderen
“Wacht niet te lang met verhuizen als het thuis niet meer gaat. En oordeel niet te snel. Denk vooral positief en bedenk welke voordelen het geeft om hier naartoe te gaan. Neem ook vooral dingen van thuis mee waar je aan gehecht bent. En dan komt het wel goed.”

Livio Lippinkshof Apr2021 16
Ik heb het hier erg naar mijn zin.”