Meneer Franke en schoondochter Carina over het wonen op De Broekheurnerstede

Wie kan er nu beter vertellen hoe het is om te wonen op De Broekheurnerstede dan de bewoner zelf? Want hoe is het wonen in een woonzorgcentrum van Livio? Wat maakt dit een fijne plek? En hoe ervaart de mantelzorger dit? Meneer Franke is één van die bewoners. Hij is 82 jaar en woont al ruim 5 jaar in De Broekheurnerstede. Schoondochter Carina is mantelzorger van meneer Franke en helpt hem wekelijks.

Verhuizen naar een woonzorgcentrum
Meneer Franke: "Hiervoor heb ik altijd gewoond in het centrum van Enschede, de laatste 20 jaar alleen. Zonder dat ik het echt door had, werd ik de laatste jaren steeds eenzamer." Carina: "Het viel ons op dat mijn schoonvader steeds slechter at. Hij kwam daardoor dagelijks bij ons eten en één keer in de week aten we ook bij hem, zodat hij zelf kon blijven koken. Maar ook dat ging achteruit, hij vergat af en toe dingen of liet de gaskraan openstaan. Toen hebben we mijn schoonvader gevraagd of het niet verstandig was om te gaan verhuizen. In eerste instantie stond hij daar niet echt voor open. Ik had gezien dat er een open dag was op Livio De Broekheurnerstede en vroeg hem om mee te gaan, een leuk uitje! Dat wilde hij wel." Meneer Franke: "Tijdens de open dag heb ik een appartement bekeken en ik was de kamer al hardop aan het inrichten: daar kan mijn televisie, en daar de bank. Ik was direct enthousiast, hier wil ik wel wonen! Korte tijd later ben ik verhuisd naar De Broekheurnerstede."

Meneer Franke en schoondochter Carina
Carina: “Eenmaal verhuisd naar De Broekheurnerstede bloeide mijn schoonvader helemaal op.”

Zorg dichtbij  

Carina: "Helaas werd er bij mijn schoonvader beginnende Alzheimer geconstateerd en niet veel later evenwichtsstoornissen." Meneer Franke: "Dat vond ik wel vervelend. Gelukkig zijn de zorgmedewerkers erg fijn. Ik heb vaste zorgmomenten zodat ik weet wanneer de zorg komt. Zo kan ik op de andere momenten met de scootmobiel op pad. Zo kom ik nog overal." Carina geeft aan dat het fijn is dat haar schoonvader nu ergens woont waar alle zorg dichtbij is en dat de zorg toegankelijk en bereikbaar is, ook voor haar als mantelzorger.

Nieuwe huiskamers: een plek om te ontmoeten

Carina: "Nu de nieuwe huiskamer er is gaat het nog beter met mijn schoonvader! Eerder at hij ’s avonds slecht, maar nu ze gezamenlijk in de huiskamer eten gaat dit veel beter. Hij is meer onder de mensen en we merken dat hem dat goed doet. Zo speelt hij iedere dag spelletjes terwijl hij dit vroeger nooit deed en verkoopt hij zijn eigengemaakt 3D kaartjes. Een verschil van dag en nacht!"

Meneer Franke: “Tegenwoordig zit ik de hele dag in de huiskamer. Hier kun je spelletjes doen en is het leuk om een kop koffie te drinken. Het is gezellig met elkaar”.

Een fijne plek om te wonen 

Meneer Franke: "Mijn appartement? Vanwege de realisatie van de nieuwe huiskamers ben ik een jaar geleden verhuisd naar een ander appartement. Ik mocht naar de vijfde verdieping waar het uitzicht nog mooier is! Het appartement is ruim, ook de badkamer en slaapkamer, en er zijn twee grote ramen. Ik vind het een hele fijne plek en voel mij er helemaal thuis." Carina: "Het verhuizen vonden we wel even spannend, maar gelukkig is dat goed gegaan!" 

Altijd wat te doen!

Of er activiteiten zijn?
Meneer Franke: "Ik ga altijd naar de bingo en er zijn regelmatig muziekoptredens. Dat kost me niets, omdat ik verzorging heb. Ook zijn er Medewerkers Mooie Dag. Ik ken ze zowat allemaal! Ze willen graag met mij wandelen of spelletjes spelen, ook één op één. En hopelijk ga ik binnenkort ook een keer op de duo-fiets!" 
 
De ligging?
Meneer Franke: "De locatie is hier perfect. Het winkelcentrum Boswinkel is dichtbij en de vis- en kaasboer komen ook nog één keer in de week langs. Het is erg fijn wonen hier!"