De Hatteler biedt woon- en zorgcomfort voor iedereen die daar behoefte aan heeft

Hoe is het om te wonen op Livio locatie De Hatteler? We vragen het aan Lian Dupont, sinds 2015 cliëntadviseur bij Livio. Lian is het eerste aanspreekpunt van toekomstige bewoners en geïnteresseerden. Ze informeert ze over hun mogelijkheden en vertelt in haar rondleiding maar wat graag wat wonen op De Hatteler betekent. 

“Het valt iedereen bij binnenkomst meteen op dat het ruime gebouw, dat 134 appartementen telt, veel lichtinval heeft. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het is modern ingericht. Je krijgt hier zeker niet het gevoel dat je een regulier verzorgingshuis binnenstapt”, aldus Lian. 

Wonen bij Livio  
"Het gebouw telt vier verdiepingen en is centraal gelegen in de wijk Stadsveld. Er is een goede busverbinding voorhanden en de buurtbus brengt de bewoners eenvoudig naar winkelcentrum Zuid. In ons gezellige Grand Café kan men genieten van een heerlijke kop koffie of verse maaltijd. In de centrale hal bevindt zich daarnaast een supermarkt, een kapsalon en een diversiteit aan behandelaren. Alles onder één dak, wel zo handig!"  

Hatteler

Diversiteit bewoners

"De huidige bewoners zijn divers. Zo wonen er op dit moment nog echtparen of huurders die thuiszorg ontvangen. Maar er wonen ook cliënten die een grotere zorgvraag hebben. Bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten of mensen met (beginnende) dementie. De laatste groep heeft meer behoefte aan ondersteuning bij het dagritme, zodat er meer structuur komt bij het indelen van de dag. Er wordt bij Livio altijd gekeken wat de mensen zelf nog kunnen, zodat ze de regie zo lang mogelijk over hun eigen leven houden. Op dit moment komen er binnen De Hatteler alleen nog nieuwe cliënten te wonen met een grotere zorgvraag." 

“Ik vind het prettig als ik mensen op hun individuele behoeftes en wensen kan adviseren. Ik wil dat ze na afloop van ons gesprek veel duidelijkheid hebben gekregen en goed geïnformeerd zijn over hun mogelijkheden."

Tijdelijk wonen

"De Hatteler heeft ook eerstelijnsverblijf appartementen. Deze zijn geschikt voor mensen die uit het ziekenhuis komen en tijdelijk niet naar huis kunnen, omdat ze zorg in de buurt nodig hebben. Zorg wat thuiszorg net niet kan bieden. Deze bewoners komen bij ons voor een tijdelijke opname. 

Voor mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben omdat hun mantelzorger bijvoorbeeld op vakantie gaat hebben we de zogenoemde logeerkamer. Zij huren dan een kamer met een maaltijdvoorziening in een beschermende woonvorm." 

De Hatteler is ook in de toekomst een leefomgeving die past bij wensen en zorgbehoefte

"We merken dat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, totdat het niet meer gaat. Vroeger ging men eerder naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis vanwege de sociale contacten. Maar we merken dat de zorgbehoeftes nu veel zwaarder zijn geworden, zowel op lichamelijk gebied als voor mensen met dementie. Om deze mensen de juiste zorg en leefomgeving te bieden, zijn er op De Hatteler meerdere huiskamers. Zo kunnen bewoners die extra ondersteuning kunnen gebruiken met de indeling van hun dag hier deelnemen. In onze ‘huiskamers’ vinden daarom (kleinschalige) activiteiten plaats gericht op gezelligheid en dagelijkse structuur. Hier nuttigen we ook de gemeenschappelijke maaltijden."

Oriënterend gesprek 

"Je komt op verschillende manieren bij ons terecht. Dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met een lichamelijke of geestelijke achteruitgang. Het kan ook zijn na een ziekenhuisopname, of doordat een mantelzorger zich zorgen maakt. Sommige cliënten melden zichzelf aan, maar het kan ook via de huisarts of wijkverpleegkundige die zien dat er behoefte is aan zorg in nabijheid. Veelal vindt er dan een huisbezoek of oriënterend gesprek plaats op de locatie zelf. Van daaruit bekijken we dan welke mogelijkheden we kunnen bieden. Zowel over de benodigde zorg, als de financiering die eraan vastzit. Maar we bieden ook ondersteuning bij indicatieaanvragen."

Ga tijdig informeren welke mogelijkheden er zijn

"Kom gewoon eens een keer vrijblijvend een kijkje nemen op onze locatie. Want we merken dat mensen zo’n bezoek vrij lang uitstellen, wat heel begrijpelijk is. Maar bereid je voor is ons advies. Op het moment dat je te lang wacht, komen wij helaas vaak tegen dat de situatie zo acuut is geworden dat de keuze heel beperkt wordt. Dus ga tijdig infomeren welke mogelijkheden er zijn binnen de zorg. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste bij jou en je situatie past." 

Lian Dupont