Vrijdag Visdag! 

Aanstaande zondag 19 september is het de dag van de diëtist. En dus kropen we in de pen samen met onze diëtisten om de voordelen van een visje op zijn tijd op een rijtje te zetten.

Al eeuwenlang verzamelen families op vrijdag rond de eettafel voor een heerlijk stukje vis. Wij moedigen deze traditie dan ook sterk aan. Vrijdag Visdag is namelijk goed voor je gezondheid, want het eten van voldoende vis beschermt immers tegen hart- en vaatziekten!

Mike Bergmann Thjxxy1kk Q Unsplash
Harris Vo Iwp2uhgvnji Unsplash
fish

De voedingswaarde op een rijtje

Omega 3-vetzuren

In vis zit meer onverzadigd vet dan in vlees. Dit zijn de zogenoemde ‘goede vetten’ die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hoeveel Omega-3 er in de vis zit, is afhankelijk van de soort. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan Omega-3, wat helpt bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vis is 'vet' als er meer dan 5% vet inzit. Hoeveel vet er in uw stukje vist zit kunt u vragen aam uw visboer of lezen op het etiket.

Vitamine D

Naast Omega-3 vindt u in vette vis ook vitamine D. Het lichaam heeft deze voedingsstof nodig om botten en tanden sterk te houden. Het is goed voor de weerstand en de werking van de spieren.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel om het spierweefsel in stand te houden. Ze helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden. 

Maar pas op voor te zoute vis!

Sommige vissoorten bevatten door bewerking relatief veel zout. Denk daarbij aan gerookte zalm of zoute haring. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om niet iedere week voor gezouten vissoorten te kiezen.

Ook gepaneerde vis is een minder goede keuze. Hoewel een "krokant jasje" enorm lekker kan zijn, zuigt het bij het bakken veel vet op.

Moet u nu dat lekkerbekje of die heerlijke haring met zure bom laten staan? Nee, zeker niet, maar kies bewust en wissel af met een gezondere variant! 

Hoe vaak zou u vis op het menu moeten zetten?

Er wordt aangeraden om ten minste eens per week een vette vis te eten. Dit staat gelijk aan een portie van 100 gram per week. 

Blikvangers

Veel vis is ook te verkrijgen in blik. En vis uit blik is ideaal! Het is makkelijk te gebruiken in zowel warme als koude gerechten, lang houdbaar en ook nog eens erg lekker. Wat dacht u bijvoorbeeld van pasta met tonijn, salade met zalm of een sandwich of toastjes met sardines, heerlijk!

Meer weten?

Heeft u vragen over uw voeding, een gezond eetpatroon of andere aan voeding gerelateerde onderwerpen? Neemt u dan gerust eens contact op met een Livio-diëtist! Zij vertellen u graag meer. U kunt onze diëtisten bereiken via dietisten@livio.nl of 053-4603550.