Bereken heel eenvoudig uw Body Mass Index (BMI)
Voordat u gaat beginnen aan een streng dieet of een strak sportschema is het eerst belangrijk om te weten of u op een gezond gewicht zit. Hiervoor wordt vaak de Body Mass Index (BMI) voor gebruikt. In de BMI-berekening worden lengte, gewicht en leeftijd tegen elkaar afgezet. Het resultaat daarvan bepaalt of uw gewicht te hoog, te laag of juist goed voor u is.
Weten wat uw BMI is? Klik hier om dit snel en eenvoudig te berekenen.
Doe een tailletest
Maar de BMI is niet foutloos. Het ziet namelijk geen verschil tussen vet of spieren. Hierdoor komen gespierde mensen slechter uit de 'test'. Daarnaast is de BMI geen goede leidraad voor mensen ouder dan zeventig jaar. Dit vanwege het verlies van bot- en spierweefsel en een andere vetverdeling over het lichaam na je zeventigste.
Om die reden adviseren zowel het Voedingscentrum als de Consumentenbond om ook de tailletest te doen. Hierbij meet u de omtrek van uw middel met een meetlint op het smalste gedeelte: tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Is die omtrek lager of gelijk aan 94 cm (voor mannen) of 80 cm (voor vrouwen), dan heeft u een normale buikomvang. Alles daarboven wordt een ‘vergrote buikomvang’ genoemd.
Scoort u bij één of beide tests (BMI en tailletest) te hoog of te laag, dan verdient uw gewicht wat meer aandacht. Neem eens contact op met de huisarts of een diëtist voor wat extra hulp of begeleiding om uw lichaam weer op een gezond niveau te krijgen.
Onderneem actie bij overgewicht
Het is wel algemeen bekend dat overgewicht niet gezond is. Maar daarnaast is het ook erg onverstandig om rond te blijven lopen met overgewicht. De druk op de gewrichten is namelijk vele malen groter, waardoor deze sneller zullen slijten, met gewrichtspijn tot gevolg. Spataderen, suikerziekte, trombose en aderverkalking komen ook vaker voor bij mensen met overgewicht. Bovendien zorgt overgewicht tot een hoger cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk, waarmee u een groter risico op hart- en vaatziekten loopt. Kortom, overgewicht zorgt voor onnodig veel narigheid. Wees zuinig op uw lichaam en loop niet te lang rond met overgewicht. Wilt u afvallen, bespreek dit dan eerst met de huisarts of een diëtist. Zij zijn er om u te helpen.
Heb aandacht voor ondergewicht
Waar vijftigplussers vooral het risico lopen te zwaar te worden, dreigt bij mensen boven de zeventig vooral het gevaar van ondergewicht en ondervoeding. Ondervoeding ontstaat wanneer het lichaam regelmatig meer brandstoffen verbruikt dan er binnen komen. Dat is mogelijk omdat u minder bent gaan eten, maar bijvoorbeeld ook omdat het lichaam de voedingsstoffen vanwege een ziekte of medicatie minder goed kan opnemen.
De risico’s van ondervoeding komen minder vaak onder de aandacht, maar mogen niet onderschat worden. Het lichaam gaat bij een tekort aan voedingsstoffen reservevoorraden uit vet- en spierweefsel aanspreken, waardoor deze afgebroken worden. Minder spierweefsel zorgt voor een lagere mobiliteit en beweging zal meer energie gaan kosten. Daarnaast wordt het risico op botbreuken ook hoger, wanneer u ten val komt. Herstel na een operatie zal langzamer gaan, omdat de reserves van uw lichaam zijn aangetast.
Voor meer informatie over een gezond gewicht kunt u uw vragen stellen aan onze diëtisten. Zij zijn te bereiken via secretariaatbehandelteam@livio.nl of via 053-4603550.