1. Onbewust eet u al veel vegetarisch
Hoewel een overstap naar een vegetarisch dieet een grote stap lijkt, valt dat in de praktijk vaak wel mee. Van veel maaltijden hebben we niet eens door dat ze vegetarisch zijn. Een broodje kaas, een pannenkoek, een pizza margherita… Schrijf eens op wat u op een dag eet, u zult er snel achterkomen dat er niet veel hoeft te veranderen aan uw eetpatroon. De stap naar (bewust) vegetarisch is dan helemaal niet zo groot meer.
2. Stap voor stap
U hoeft natuurlijk ook niet van de een op andere dag volledig vegetarisch te eten. Doe het stap voor stap! En begin eens bij één vegetarische maaltijd. Bevalt het? Dan kookt u nog een keer vegetarisch! Zo zorgt u ervoor dat het voor u, en voor uw omgeving lekker en leuk blijft. En daarna extra veel trek in een stuk vlees? Trakteer uzelf hier dan op! Dit kan weer een goede motivator zijn.
3. Maak gebruik van vervangers
Wilt u toch vasthouden aan de smaak van vlees of vis, dan liggen de supermarkten tegenwoordig vol met kwalitatief goede vervangers. De echte kenner zal nog altijd een minimaal verschil proeven, maar kan niet ontkennen dat de smaak van vlees- en visvervangers dicht in de buurt van het ‘echte werk’ komt.
4. Ga creatief om met ingrediënten die u lekker vindt
Zijn de vlees- en visvervangers toch niet zo uw ding? Ga dan creatief om met de ingrediënten die u wél graag eet. In plaats van groente koken, kunt u deze ook stomen, grillen of fijngesneden rauw eten. Gebruik rijke kazen als aanvulling op het bord naast de groente. Gebakken champignons als hartige tegenhanger voor bittere groenten. Nog meer tips? Het internet staat bol van de kookwebsites!
5. Het is goed voor de gezondheid
En tot slot: het is goed om in het achterhoofd te houden dat een vegetarisch dieet niet slecht is voor de gezondheid. Vlees is rijk aan ijzer, maar dat zijn boerenkool en spinazie ook. De belangrijke Omega 3-vetzuren die in vis zitten, zitten ook in walnoten en tal van zaden. Sterker nog: door (meer) plantaardig te eten, verkleint u de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten.
Geïnspireerd geraakt? Mooi! Mocht u het prettig vinden om een goed startpunt te hebben, jaarlijks is er de "Nationale Week Zonder Vlees". Doet u dan ook mee?