In gesprek met diëtist Paul van den Bosch 

Afgelopen zondag was het de dag van de diëtist. Een dag die we bij Livio niet zomaar voorbij laten gaan. Onze diëtisten spelen namelijk, net als vele andere vakspecialisten binnen Livio, een belangrijke rol.
Ze zijn niet alleen deskundig op het gebied van voeding bij gezondheid én ziekte. Ze zijn ook kenners als het gaat om lekker eten en het aanbod in de supermarkt. Juist die combinatie maakt dat de diëtisten van Livio u kunnen voorzien van duidelijke adviezen die u meteen kunt toepassen. Zij weten namelijk als geen ander wat u nodig heeft om zo lang mogelijk vitaal te zijn én te blijven. Gezond eten speelt daarin een belangrijke rol.

Alles voor een prettig(er), zelfstandig leven, dat verdient toch iedereen?!
 

Even voorstellen

We stellen graag Paul van den Bosch, diëtist, en werkzaam bij Livio Diëtisten, aan u voor. Hij is namelijk zo’n vakspecialist. 

We zijn benieuwd wat hij zo mooi aan zijn beroep vindt en waarom hij voor dit vak gekozen heeft. 

 

 

 

 

 

 

Naam: Paul van den Bosch | Leeftijd: 65 |  Woonachtig: Hengelo | Burgerlijke stand: Getrouwd en 2 kinderen | Hobby: (Berg)wandelaar kunstschilderaar, klussen en tuinieren  

paul van den bosch

Hoe bent u zo terecht gekomen in dit vak en hoe lang oefent u dit beroep al uit? 

“Oh ik heb een bijzondere start gemaakt, al zeg ik het zelf. Ik ben opgeleid als kok, kelner en bakker. Ik heb internationale ervaring als kok opgedaan in Parijs en Zwitserland. Ik heb voor 10-tallen restaurants in Nederland gewerkt. Ik stond 15 jaar lang aan het roer als chef-kok bij revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede. Maar ik kwam erachter dat werken in de horeca niet langer meer bij mij paste. Werken als andere mensen vrij zijn ging mij tegenstaan. Maar ja… en dan? Ik wilde de ervaring over eten en voeding bereiden niet kwijt. Ik had de keuze voor mijzelf gemaakt. Óf ik ging mij verder ontwikkelen als dieetkok of ik ging een studie van 4 jaar volgen om diëtist te worden. Ik heb gekozen voor het laatste en dat is inmiddels al 33 jaar geleden. Een uitstekende keuze. Ik doe dit werk met heel veel plezier en voldoening. Als het aan mij ligt zou ik graag na mijn pensioen nog willen doorwerken en dit fantastische beroep blijven uitoefenen.”  

Wat vindt u dan zo mooi aan uw beroep? 

“Zowel kok als diëtist zijn is een ongelooflijk mooie combinatie en dat vind ik het leuke aan dit vak. Ik kan mijn praktische kennis en alles over eten bereiden combineren met de theoretische kennis over goede voeding. Daarnaast vind ik het werken met mensen zalig! Mensen ergens mee kunnen helpen. Het gekke is, eten is zo’n algemeen ‘iets’, maar als ik zie hoeveel fouten er in voeding worden gemaakt. Dat zijn er echt veel teveel en ze zijn zo eenvoudig op te lossen. Het geeft mij voldoening om mijn cliënten daarin een stukje verder te helpen en te begeleiden en te hopen dat ze, dankzij mijn advies, hun klachten leren te beheersen.” 

Aan welke klachten moet ik dan denken?  

“Binnen Livio concentreren wij ons voornamelijk op de ouder wordende mens. Zij eten vaak slecht(er) door diverse omstandigheden. Ze krijgen dan last van spierzwakte, vermoeidheid, een slecht ontlastingspatroon. Maar ook klachten zoals verminderde zelfredzaamheid, dus mensen vallen eerder, ze vertonen depressief gedrag of ze krijgen hypo’s.”  

“Er zijn in Nederland 1 miljoen mensen die te maken hebben met suikerziekte, 2,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten en 3,5 miljoen mensen met een prikkelbare darm, mijn specialiteit. Dus er is werk aan de winkel.” 

En wat is de meest voorkomende fout die snel gemaakt wordt? 

“Een veelvoorkomende fout is dat men of te veel, of te weinig eet. U kunt zich vast voorstellen dat als u een te hoog gewicht heeft, u gaat proberen zo weinig mogelijk te eten. Maar te weinig eten is niet volwaardig. En met volwaardig eten bedoel ik dat u alle voedingstoffen en energie inneemt die u nodig heeft. En dan krijgt u het volgende scenario: 

U slaat het ontbijt over en vaak ook de lunch. Maar op een gegeven moment krijgt u toch honger en begint u met eten. Eten dat vaak niet erg fatsoenlijk (lees ongezond) is. Dan gaat het lichaam als het ware ‘aanstaan’ en dan blijven we dooreten, omdat we overdag niet genoeg gegeten hebben.

Dit komt erg veel voor en dit lijdt eigenlijk aan de ene kant tot overgewicht en aan de andere kant tot ondervoeding. Overgewicht gaat daarom vaak gepaard met ondervoeding.” 

Gezond gewicht verliezen 

“Gewichtsverlies is geen vanzelfsprekendheid. Als u gezonder wilt worden moet u proberen om uw gewicht omlaag te brengen. Al zou u een kilo in 3 maanden afvallen zou ik dat al fantastisch vinden. Dat zijn er dan 4 in een jaar en over 5 jaar is dat 20 kilo! De meeste mensen willen dan ook teveel kilo’s in één keer verliezen. Maar afvallen heeft tijd nodig en een lange adem, als je daar geen gehoor aan geeft zal het niet het gewenste resultaat op de langere termijn opleveren.”  

Lekker eten  

“Lekker eten is heel belangrijk in een gezond eetpatroon! En dat kan ook! Op het moment dat u uw interesse in lekker eten verliest gaat u automatisch minder gezond eten. Dan slaat u maaltijden over omdat u geen zin heeft om te koken. Dan krijgt u klachten die voortkomen uit onder- of overgewicht, een verkeerde leefstijl, een slecht of matige voeding én weinig of verkeerd bewegen.” 

Wat zijn uw eenvoudige tips waar onze lezers als eerste mee kunnen beginnen? Zonder dat ze meteen een bezoek brengen aan een diëtist. 

“Het is niet moeilijk. Gewoon fatsoenlijk eten is mijn advies. Het Voedingscentrum geeft u de handvatten en de richtlijnen voor gezonde voeding. Ik zou zeggen, begint u daar maar eens mee. Maar ook beweging mag in een nieuwe levensstijl niet ontbreken. Dat houdt in dat u dagelijks één uur moet bewegen. Hierbij kunt u denken aan boodschappen doen, grasmaaien, een wandeling van een uur of een stuk fietsen. Maar vergeet de 150 minuten in de week aan krachttraining niet. Een combinatie van cardio en kracht én gezonde voeding en u bent er al.” 

“Mensen eten nogmaals echt vaak te weinig. Mijn cliënten zijn vaak stomverbaasd als ik ze dan meer voeding voorschrijf dan ze gewend zijn. Maar het lichaam gaat ‘uit’ staan als u te weinig eet. Het is een soort spaarstand, dat doet de natuur automatisch, wat u dan krijgt is dat u met het beetje eten kunt aankomen. Op het moment dat u het lichaam meer ‘werk’ geeft, dus door meer en goed te eten, gaat het lichaam ‘aanstaan’ en dan valt u juist af. Dus u moet voldoende eten waardoor u gaat afvallen en gezond blijft.” 

“Ik eet zelf 9 sneetjes brood op een dag, maar dat kan, ik blijf op een gezond gewicht. Ook fiets ik al 30 jaar gemiddeld 20 km per dag van en naar mijn werk en zet ik de 150 minuten krachttraining per week weer op mijn agenda! Als diëtist is het belangrijk het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat het kan!”  

Wanneer is het noodzakelijk om een diëtist te bezoeken? 

“Dat hangt van de ernst van de klacht(en) af. Veelal is de eerste stap de gang naar uw eigen huisarts. Deze kan aan de hand van de klacht, of het klachtenpatroon, besluiten om u te voorzien van adviezen, door te sturen naar een specialist of een paramedicus als een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist. Is de klacht (rechtstreeks) gerelateerd aan voeding, dan kan de arts voorstellen om naar een diëtist te gaan. Het bezoek aan een diëtist is één van de manieren om klachten te voorkomen (preventief) of als de klacht er eenmaal is te behandelen (curatief).”   

“Een diëtist kan een onpartijdige visie geven over uw eetpatroon. Ik heb wel eens gezegd dat ik alle mensen uit heel Nederland graag één keer, één uur zou willen spreken. En dan hun voedingspatroon met ze wil doornemen en advies wil uitbrengen.”  

Meer informatie? 

Wilt u meer weten over diëtisten en wat zij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met hen op via secretariaatbehandelteam@livio.nl of via 053-4603550.