Ontdek hoe u lekker, gezond én duurzaam kunt eten

Duurzame dinsdag is een jaarlijks terugkerend ‘event’ dat op de eerste dinsdag in september wordt gehouden. Een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven aandacht krijgen in Den Haag. Ideeën die ertoe bijdragen om Nederland duurzamer te maken.  

Als redactieteam van Livio hebben we ook eens nagedacht hoe we aan deze dag op onze eigen manier invulling kunnen geven. We waren er al snel over uit. Het onderwerp wordt duurzaam eten. Maar ja, hoe pakken we zoiets aan en waar moeten we op letten? Vragen genoeg natuurlijk, maar we hoeven het niet alleen te bedenken. Het Voedingscentrum geeft ons al een paar goede adviezen, die we dan ook graag met u, onze lezers, willen delen. 

Monika Grabkowska Y6a9bhilkm Unsplash
Rayia Soderberg Ezsfnafi9hy Unsplash
Jannis Brandt 8Manzosdsgm Unsplash

Duurzaam eten, hoe doet u dat?

Dat duurzaam eten goed is voor het milieu en uw gezondheid beamen ook onze diëtisten. De vraag is nu hoe zetten we de eerste stappen naar duurzaam eten? Eigenlijk komt het er in het kort op neer, minder vlees, meer plantaardig voedsel en niet meer eten inkopen dan unodig heeft. Dat is niet alleen beter voor onze portemonnee, omdat we zo minder voedsel weggooien, maar ook voor het milieu. Wij zeggen: “Een win-win situatie”. 

Eet minder vlees 
Het klinkt makkelijk, en dat is het bij het lezen van deze tip ook. Het advies luidt: “Kies vaker voor peulvruchten en noten in plaats van vlees”. Een aantal van onze redactieleden vindt dit overigens niet zo’n makkelijke optie hoor. Er gaat volgens hun niets boven een sappig stukje (rood) vlees. Maar goed, noten en peulvruchten zijn prima vleesvervangers en een stuk beter voor het milieu. Als u ze elke week een keer op het menu zet, eet u al drie dagen vegetarisch. Dan nog een keertje een duurzaam visje tussendoor en voilà, de eerste stappen zijn gezet. 

Koop en kook op maat 
Nog zo’n mooie tip! U kent het vast, u koopt veel te veel voedsel in, de kans is aanwezig dat u dan soms producten moet weggooien omdat ze over de datum zijn, of bedorven. Super zonde natuurlijk. Maar we begrijpen het wel hoor. Het aanbod in een supermarkt is ook zo groot, het ziet er allemaal ook zo lekker uit… dan moet u steveig in uw schoenen staan. Of met een goed boodschappenlijstje op pad gaan. 

Overigens betekent het niet dat als bijvoorbeeld zuivelproducten over de ‘ten minste houdbaar tot’ datum zijn dat u ze dan meteen moet weggooien. Kijk, ruik en proef om te zien of dat echt nodig is, uw bent zelf de beter graatmeter. Het is namelijk vaak langer houdbaar dan u denkt.  

Tips!

  • Bedenk per dag wat u wilt eten, maak daar een weekplanning van en vervolgens een boodschappenlijstje. Ja, het is een klusje. Maar als u hier eenmaal aan gewend bent wilt u niets anders meer. Stel u eens voor, u hoeft maar één keer per week goed na te denken wat u elke dag wilt eten. Hoe zalig en relaxed is dat? U hoeft daarna alleen nog maar het plan te volgen en 1 maximaal 2 keer per week naar de supermarkt. Wij als redactie vinden dit ook weer een win-win situatie. 

  • Gebruik uw keukenwegschaal of maatbeker bij het koken, zo is de verspilling minder. Kleine moeite toch?  
  • Een tip die zeker niet nieuw is, maar toch regelmatig weer onder onze aandacht gebracht mag worden. Bewaar uw eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed.  

Kraanwater en seizoensproducten

Drink kraanwater 
Als u duurzamer wilt drinken is kraanwater de beste optie. Maar ook thee en koffie is een prima alternatief, als u het maar bij drie koppen per dag houdt is het advies. Dit zijn producten waar de verpakkingsmaterialen minder belastend zijn voor ons milieu. Doen hoor! En vindt u water zonder een smaakje minder lekker, snij eens een plakje citroen af… echt een heerlijke dorstlesser! 

Seizoensproducten 
Als laatste tip willen we u meegeven, maar er zijn nog veel meer tips hoor, dat u het beste kunt kiezen voor seizoensproducten. De meeste soorten groente en fruit wordt in een bepaald seizoen geoogst. Ze belasten het milieu minder omdat ze vanaf het land snel naar de winkel gaan.  

Bedenk ook dat producten die buiten Europa komen minder duurzaam zijn omdat ze met het vliegtuig vervoerd moeten worden. Klinkt logisch toch?! 

We hopen dat wij u zo een beetje op weg hebben kunnen helpen met een paar eenvoudige adviezen. Adviezen die u gaan helpen om duurzamer te eten en goed zijn voor ons milieu. 

Veel succes! 

Wilt u meer weten over duurzaam eten?  

Praat erover met één van onze diëtisten, ze helpen u er graag bij. Voor meer informatie over de dienst verwijzen wij u graag naar de speciale pagina. Uiteraard zijn zij ook te bereiken via email en telefoon op: secretariaatbehandelteam@livio.nl of via 053-4603550.