Dat duurzaam eten goed is voor het milieu en uw gezondheid beamen ook onze diëtisten. De vraag is nu hoe zetten we de eerste stappen naar duurzaam eten? Eigenlijk komt het er in het kort op neer, minder vlees, meer plantaardig voedsel en niet meer eten inkopen dan unodig heeft. Dat is niet alleen beter voor onze portemonnee, omdat we zo minder voedsel weggooien, maar ook voor het milieu. Wij zeggen: “Een win-win situatie”.
Eet minder vlees
Het klinkt makkelijk, en dat is het bij het lezen van deze tip ook. Het advies luidt: “Kies vaker voor peulvruchten en noten in plaats van vlees”. Een aantal van onze redactieleden vindt dit overigens niet zo’n makkelijke optie hoor. Er gaat volgens hun niets boven een sappig stukje (rood) vlees. Maar goed, noten en peulvruchten zijn prima vleesvervangers en een stuk beter voor het milieu. Als u ze elke week een keer op het menu zet, eet u al drie dagen vegetarisch. Dan nog een keertje een duurzaam visje tussendoor en voilà, de eerste stappen zijn gezet.
Koop en kook op maat
Nog zo’n mooie tip! U kent het vast, u koopt veel te veel voedsel in, de kans is aanwezig dat u dan soms producten moet weggooien omdat ze over de datum zijn, of bedorven. Super zonde natuurlijk. Maar we begrijpen het wel hoor. Het aanbod in een supermarkt is ook zo groot, het ziet er allemaal ook zo lekker uit… dan moet u steveig in uw schoenen staan. Of met een goed boodschappenlijstje op pad gaan.
Overigens betekent het niet dat als bijvoorbeeld zuivelproducten over de ‘ten minste houdbaar tot’ datum zijn dat u ze dan meteen moet weggooien. Kijk, ruik en proef om te zien of dat echt nodig is, uw bent zelf de beter graatmeter. Het is namelijk vaak langer houdbaar dan u denkt.