Het is de Week van de Veiligheid

Het is de Week van de Veiligheid. Een mooi moment om nog eens een tip met u te delen. Weet u bijvoorbeeld wat een babbeltruc is en wat u het beste kunt doen wanneer u het niet vertrouwt? En bent u al lid van een buurtapp? Zo helpt u uw buurt veilig te houden en bent u snel op de hoogte wanneer er onraad is! 

Wat is een babbeltruc en waar moet u op letten? 

Bij een babbeltruc bellen oplichters u op, ze staan bij u aan de deur of spreken u op straat aan. Ze zien er vaak betrouwbaar uit en geven zich bijvoorbeeld uit als een medewerker van uw bank. Of vragen zelfs of hun kind gebruik mag maken van uw toilet. Niets is te gek. Eenmaal binnen, is de kans groot dat ze zullen proberen om u te bestelen. Nu hoeft u natuurlijk niet meteen bij iedere persoon aan de deur of telefoon argwanend te zijn. Het is daarom goed om de volgende tips in uw achterhoofd te houden: 

  • Doe nooit zomaar de deur open voor een onbekende. Gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder (of dievenslot), om de deur op een kier te zetten. Of spreek via een bovenraam met de persoon voor uw deur.
  • Laat nooit zomaar een onbekende binnen. Vertrouwt u het niet? Vraag de persoon terug te komen op een moment dat u niet alleen bent. 
  • Sluit uw deur altijd goed af. Ook wanneer u even snel naar de buurtsuper loopt of de hond uit laat. 
  • Geef uw pinpas nooit uit handen, ook niet als iemand aangeeft om u te helpen. 
  • Betaal nooit zomaar met uw pin aan de deur als u niet zelf iets heeft besteld. 

Een buurtapp, wel zo veilig!

Veel buurten hebben tegenwoordig een buurt preventie app. Dat is een speciale WhatsApp groep waarin u met uw buren de wijk veilig houdt. Mocht er een verdachte situatie zijn, dan meldt u dit eenvoudig in een berichtje naar de rest van de wijk. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Wanneer uw buur een situatie opmerkt, bent u direct op de hoogte. Zo houdt u samen een oogje in het zeil. Daarnaast staat de beheerder van de groep in nauw contact met de wijkagent. Wel zo prettig!

Bent u nog geen lid van een dergelijke groep of weet u niet of er in uw wijk al een groep is? Vraag het aan uw buur of initieer het zelf. U leest via https://www.wabp.nl/ hoe dit werkt. 

Weten wat er in uw gemeente speelt?

Veiligheid is in iedere gemeente een belangrijk thema. Bent u benieuwd wat er in uw gemeente speelt omtrent dit onderwerp? Via de website van uw gemeente bent u snel op de hoogte! 

Gemeente Enschede: https://www.enschede.nl/bestuur/veiligheid
Gemeente Haaksbergen: https://www.haaksbergen.nl/Veiligheid
Gemeente Berkelland: https://www.gemeenteberkelland.nl/direct-regelen/overlast-klachten-en-bezwaar/

Heeft u tips die u graag met ons wilt delen? Dat kan! Stuurt u dan uw tips naar communicatie@livio.nl.