Voorkom Whatsapp fraude!

We hebben er allemaal van gehoord. U ontvangt een appje van een zoon, dochter, vriend of vriendin. De persoon in kwestie heeft een nieuw nummer en zit te springen om geld. Er moet zo snel mogelijk een rekening betaald worden en daar hebben ze hulp bij nodig. U ontvangt een betaalverzoek of een rekeningnummer met de vraag geld over te maken en voor u het weet, is uw rekening geplunderd en blijft u achter met een gevoel van schaamte en wantrouwen.

Natuurlijk is dit niets om u voor te schamen. U bent niet de eerste en zeker niet de laatste die hiermee te maken krijgt. Had het voorkomen kunnen worden? Ja, zeker. Hoe? Dat leggen we graag uit in dit artikel. 

Whatsapp Faude Alert 23 08 2019

Uw checklist om Whatsapp fraude te voorkomen

Bel de persoon in kwestie

En dan bedoelen we niet het nummer waarvan u het bericht heeft ontvangen, maar de persoon die men zegt te zijn. Zo komt u er gauw genoeg achter of de persoon in kwestie echt degene is die hij of zij zegt te zijn. Blijkt de persoon helemaal geen nieuw nummer te hebben en al helemaal niet een app te hebben verstuurd? Bingo! Grote kans dat het om fraude gaat. 

Ga nooit zomaar in op een betaalverzoek

Lukt het niet om de persoon in kwestie te bereiken? Wacht dan tot hij of zij u terug heeft gebeld en maak nooit alsnog het geld over!

Geen gesprek, wel geluid?

Dan kan het zijn dat iemand een geluidfragment afspeelt om u te doen geloven dat het okay is. Hoe komen ze nu aan zo'n fragment horen we u vragen. Dat is vrij simpel, op social media is veel te vinden. Zo ook filmpjes met geluid. Dus wacht op een duidelijke reactie. Komt deze niet en blijft het vaag? Dan kunt u er rustig vanuit gaat dat iemand u in het ootje probeert te nemen! 

Maak duidelijke afspraken

Natuurlijk kan uw kind, een vriend of familielid een keer uw hulp nodig hebben. Maak duidelijke afspraken met elkaar. Bellen in plaats van appen voorkomt al een hoop ellende. 

Help Whatsappfraude te voorkomen

Zodra u een betaallink ontvangt, maak dan een schermafbeelding en doe aangifte bij de politie. De aangifte kan altijd digitaal. U kunt hierbij afbeeldingen meesturen, dus doe dat vooral. De politie kan met behulp van uw schermafbeelding trachten te achterhalen wie deze fraudeur is en zijn zaakje op rollen.

Bent u toch slachtoffer geworden van Whatsapp fraude?

Doe in ieder geval aangifte en neem direct contact op met de bank. De bank kan uw rekeningen blokkeren. Ook kunnen zij u meer vertellen over of en hoe u het geld terug kunt krijgen.