In gesprek met ergotherapeut Mascha Noordink

Vandaag is het de ‘Dag van de Ergotherapie’. Een dag die we bij Livio niet zomaar voorbij laten gaan. Onze ergotherapeuten spelen namelijk, net als vele andere vakspecialisten bij Livio, een belangrijke rol binnen onze behandelingen.

Ze leren mensen hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ze geven advies en training als de dagelijkse handelingen zoals koken, boodschappen doen en aankleden minder makkelijk gaan doordat er bijvoorbeeld sprake is van reuma of dementie.

Alles voor een prettig(er), zelfstandig leven, dat verdient toch iedereen?! 

Even voorstellen

We stellen graag Mascha Noordink, ergotherapeut, en werkzaam bij Livio, aan u voor. Zij is namelijk zo’n vakspecialist. We zijn benieuwd wat ze zo mooi aan haar beroep vindt, wat haar beroep inhoudt en waarom zij voor dit vak gekozen heeft.  

 

 

 

 

 

 

Naam: Mascha Noordink| Leeftijd: 43 | Woonachtig: Haaksbergen Trotse moeder van 4 prachtige jongens | Ergotherapeut sinds: 21 jaar  

Mascha Noordink ergotherapeut

Kun je ons iets over je achtergrond vertellen Mascha?

“Jazeker, ik ben 21 jaar werkzaam als ergotherapeut en heb bij diverse instellingen gewerkt. Ik ben indicatie adviseur geweest, heb in verpleeghuizen gewerkt en 12,5 jaar in het ZGT Almelo. 7 jaar geleden heeft Livio mij gevraagd om de eerstelijnswerkzaamheden op te zetten.” 

Eerstelijns? Wat bedoel je daarmee? 

“Daarmee bedoelen we behandelingen bij de mensen aan huis.”  

Wat is jouw expertise?

“Ik werk voornamelijk met 70-plussers en ben de enige in mijn team die volledig in de eerste lijn werkt, dus cliënten thuis bezoekt. 
Ergotherapeuten kunnen heel breed worden ingezet. Zelf heb ik de aanvullende opleiding EDOMAH gevolgd. EDOMAH staat voor Ergotherapie bij Dementerende Ouderen met Mantelzorg aan Huis.

Dementerende ouderen wonen namelijk steeds langer thuis. Wij kijken, als ergotherapeut waar mensen tegenaan- of
in vastlopen. Maar vooral ook waar de partner of mantelzorger tegenaan loopt. We analyseren de problemen van beide kanten en geven dan advies hoe beide partijen zo goed en kwalitatief mogelijk door kunnen gaan met hun dagelijks leven. Want je ziet vaak dat mantelzorgers overbelast raken, helemaal als het om hun eigen partner gaat. Die zitten 24 uur per dag met de zorg rondom een dementerende partner. Ze durven vaak de deur niet meer uit en raken daardoor in een isolement. Ze zijn alleen maar met het zorgen bezig, lichamelijk maar ook geestelijk. Met ons advies proberen we dit te voorkomen en ze handvatten te reiken om de zorg op een zo efficiënt mogelijke manier uit te voeren.”  

Je geeft aan dat ergotherapie breed ingezet kunnen worden. Waar moeten we dan aan denken?

“Wij begeleiden mensen die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad en daardoor niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Die moeite hebben om zichzelf aan te kleden, te koken of dat ze buitenshuis niet meer mobiel kunnen zijn, doordat ze geen auto meer mogen rijden.
Maar we helpen en adviseren ook mensen met 
bijvoorbeeld reuma. Hoe ze het beste ritsen kunnen openen en sluiten, veters kunnen strikken, dekselpotjes kunnen openen. We geven advies over het aan- en uittrekken van steunkousen, zodat mensen minder afhankelijk worden van de thuiszorg. Op deze manier maken we de cliënt zelfstandiger en geven we een stukje vrijheid. Het is voor ons een hele kleine moeite maar voor de mensen een heel groot gewin.”   

“We worden, zeker de laatste tijd, ook vaak gevraagd voor een veiligheidscheck van de woning. Er is sprake van vergrijzing en mensen blijven steeds langer thuis wonen, met alle gevolgen van dien. Dan geven we bijvoorbeeld advies hoe valincidenten beperkt kunnen worden. Dat kan soms heel eenvoudig door het gebruik van een douchestoeltje of beugeltje of een advies op het gebied van verlichting.”   

Je geeft als ergotherapeut dus ook advies op het gebied van mobiliteit?

“Ja, mensen die niet meer in staat zijn om met de bus te gaan, die geen auto meer kunnen rijden en niet meer kunnen fietsen en daardoor veelal gebonden zijn aan huis, stel ik een proefles op een scootmobiel voor. Prachtig vind ik dat, mensen op hoge leeftijd, die soms nog nooit een auto of brommer hebben gehad, over de streep te halen het eens te proberen en dat er dan een hele nieuwe wereld voor ze opengaat! Dat ze een visje kunnen halen in het centrum, dat ze zelf boodschappen kunnen doen, dat stukje vrijheid (terug) geven. Heerlijk, daar doe ik het voor!”  

Heb je ook advies voor ons?

“Op het moment dat u merkt dat u of uw naaste klachten heeft, dat dagelijkse handelingen niet meer vanzelfsprekend gaan door een beperking, door een handicap of door simpelweg het ouder worden, schroom niet en trek aan de bel! Wacht niet, zoals vele anderen, te lang en schakel hulp in. U heeft er geen verwijzing van een huisarts voor nodig. U hoeft alleen maar Livio te bellen en we komen bij u langs! Overigens komen de meeste aanvragen binnen via thuiszorg, want wij werken heel nauw samen met de thuiszorgteams van Livio.”   

Heb je een leuke anekdote die je met ons wilt delen?

“Ik heb een keer een dame van dik in de tachtig mogen begeleiden die veel familie in het buitenland had. Ze kwam zelf door ziekte en ouderdom nauwelijks nog de deur uit en voelde zich heel erg eenzaam. Ze zei: “Iedereen zit tegenwoordig altijd op die mobiele telefoon maar ik snap er niks van. Ik heb er één gekregen maar weet niet wat ik moet doen. Ik zou zo graag contact met mijn kleinkinderen in Australië willen hebben”. Dus wat heb ik gedaan? Ik heb haar uitgelegd hoe Whatsapp werkt en hoe ze foto’s kan sturen. Sindsdien appt zij met haar kleinkinderen. Ik heb op deze manier haar levenskwaliteit vergroot. Daar word ik helemaal warm van.”  

We kunnen rustig zeggen dat je zulke dingen het mooist vindt aan je beroep!

"Ja! Dat ik met soms hele kleine handvatten mensen al heel veel vooruit kan helpen, dat vind ik echt het mooist aan mijn beroep!" 

Wilt u meer weten over ergotherapie?

Wilt u meer weten over ergotherapie en wat onze ergotherapeuten voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met hen op via secretariaatbehandelteam@livio.nl of via 053-4603550. We helpen u graag!