Start van de Herfst | woensdag 22 september 2021 

Vandaag gaat de herfst in! De blaadjes vallen van de bomen, het wordt vroeger donker. Hoewel wij hebben genoten van een mooie nazomer zien we dat veel bomen hun bladeren verliezen en dat de herfst echt zijn intrede doet.  

Alhoewel de meeste redactieleden kiezen voor een ander seizoen van het jaar, met uitzondering van een enkeling overigens, valt er heel wat moois te beleven in de herfst! We verzamelden enkele leuke, eenvoudige activiteiten bij uitstek geschikt voor de herfst! 

Maak een herfstwandeling 

In deze tijd van het jaar is het bos ‘the place to be’ met al zijn prachtige kleuren, paddenstoelen en mooie licht. Vooral dat laatste is van belang in dit jaargetijde. Want zonlicht doet u goed, zeker wanneer de dagen korter en donkerder worden. En bent u wel eens toe aan een andere omgeving dan Twente of de Achterhoek? De ANWB heeft 6 prachtige routes voor herfstwandelingen uitgestippeld in andere delen van ons land. Geniet! 

Breng uw huis in herfstsferen

Als het om decoratie gaat, pakken de meeste mensen natuurlijk uit met kerst. Maar waarom niet alvast met de herfst beginnen? Heerlijk gezellig uw huis versieren. Verzamel bij uw boswandeling wat herfstspullen zoals herfstbladeren en kastanjes. Deze kunt u gebruiken voor een creatieve activiteit of u kunt de verzamelde herfstspullen bijvoorbeeld op een tafel of kastje bij elkaar leggen om een herfsttafel te creëren. Of maak een gezellig hoekje buiten, waar u de gevonden spullen kunt decoreren. Super leuk ook om met de kleinkinderen te doen, eerst het bos in om te verzamelen en daarna lekker met een kopje warme thee samen uw huis in herfstsferen brengen.

Een herfstkrans maken

Nu we het toch over creatieve activiteiten hebben... Maak eens een herfstkrans! Kerstkransen kennen we allemaal wel. Misschien maakt u er ieder jaar wel eentje zelf? Waarom niet een mooie herfstkrans voor aan uw deur of in huis? Als u een wilgenkrans als basis gebruikt, kunt u deze ieder jaar weer opnieuw gebruiken. Denkt u nu, wat een werk, daar heb ik helemaal geen zin in, de bloemist of het tuincentrum heeft Mocht u niet het type zijn om zelf een herfstkrans te maken, kunt u er uiteraard ook eentje kant-en-klaar kopen. Bloemisten en tuincentra hebben er altijd wel een paar liggen! 

Help de vogels, maak een pindaslinger

Nu we toch in de creatieve modus zijn... maakt u eens een pindaslinger! Want niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. De vogels die achterblijven kunnen door het koude weer moeilijker aan voedsel komen. Maak daarom eens een pindaslinger door doppinda's aan een touw te rijgen. Als u deze buiten voor het raam hangt, heeft u meteen een leuk schouwspel om naar te kijken. Leuk voor u en fijn voor de vogels!

Pompoen, de seizoensgroente van de herfst

Wij zijn het er unaniem over eens, pompoen is herfst. We krijgen er een echt warm en gezellig gevoel van. Ze zijn niet alleen mooi als decoratie, of voor griezelige Halloween versiering, ze zijn ook nog eens eetbaar!
U kunt er taarten mee maken, overheerlijke maaltijdsoepen of bijvoorbeeld stoofpotten. Zalig!