In gesprek met fysiotherapeut Dennis Voerman

Bij Livio hebben we zorg hoog in het vaandel staan. Zo bieden we een breed aanbod van behandelingen aan, waaronder ook fysiotherapie. We werken met de beste vakspecialisten samen, in een multidisciplinair team, gericht op de ouderenzorg van vandaag. Zij weten als geen ander wat u nodig heeft om zo lang mogelijk vitaal te zijn én te blijven. Alles voor een prettig(er), zelfstandig(er) leven, dat verdient toch iedereen?!  

Even voorstellen

We stellen graag zo’n vakspecialist aan u voor. We mogen in gesprek met Dennis Voerman, MSc fysiotherapeut in de geriatrie. Hij is al 11 jaar werkzaam als fysiotherapeut bij Fysiotherapeut Behandelteam Haaksbergen en trots op zijn vak en de bijdragen die hij (en zijn collega’s) dagelijks mogen leveren om de levenskwaliteit van zijn cliënten aangenamer te maken.


Wij zijn benieuwd wie Dennis is en wat hem dagelijks drijft!

 



Naam:
 Dennis Voerman | Leeftijd: 41 jaar| Woonachtig: Enschede 

Burgerlijke stand: Getrouwd met Chantal en vader van, Tygo & Robin 

Dennis Voerman Fysiotherapeut

Wat is jouw specialisme Dennis? 

“Ik ben MSc fysiotherapeut in de geriatrie, en dat betekent dat mijn specialisme zich richt op ouderen die te maken krijgen met een combinatie van verschillende aandoeningen op lichamelijk, sociaal of psychisch gebied, die samen zorgdragen voor een complex ziektebeeld.” 

“Het is een misvatting om te denken dat het behandelen van een oudere hetzelfde is als het behandelen van een 50-jarige, waar men enkele jaren bij optelt. Veroudering betekent biologische veranderingen met gevolgen voor herstelprocessen, reservecapaciteit, fysiologie, spierkracht en conditie.” 

“Ik mag een bijdrage leveren aan het welzijn en de zelfredzaamheid van ouderen. Met een gedegen fysiotherapeutische interventie kan echt een positief verschil worden gemaakt op kwaliteit van leven en vergroten van zelfstandigheid.”  

Wat zijn de meest voorkomende klachten van jouw cliënten?  

Geriatrische syndromen die bewegingsklachten veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan spierkrachtverlies of spiervermoeidheid, cognitieve problemen, vaatproblemen, of kwetsbaarheid. Dat zorgt bijvoorbeeld voor neurologische ziektes, een gebroken heup, vergroot valgevaar, fragiliteit of een verminderende conditie. Ik richt mij niet alleen op de aandoening, die ik uiteraard behandel, maar focus zeker op wat nu de oorzaak van deze problematiek is en behandel samen met een disciplinair team naar een constructieve uitkomst. De primaire oorzaak aanpakken, daar zijn mijn ogen op gericht. 

Zijn de klachten die jij behandelt te voorkomen of horen die bij het ouder worden? 

“Uiteraard zijn er acute gebeurtenissen, denk aan uitglijden als het buiten glad is en je hierdoor je heup breekt. Aan de andere kant als je je levensstijl aanpast kun je al heel veel kwalen voorkomen. Blijf in beweging want zoals we zeggen, rust roest. Het zorgt alleen maar voor spierafname en krachtverlies. Maar ook je conditie gaat achteruit.
In beweging zijn houdt je gewrichten en spieren soepel.

Wat ik ook heel belangrijk vind is gezonde voeding, juist voor ouderen. En dat je naast lichamelijke activiteiten ook je geestelijke conditie in stand houdt. Hoewel het nooit te zeggen is of je wel of geen dementie krijgt, is het wetenschappelijk bewezen dat geestelijk actief blijven een positieve invloed heeft op de gezondheid van ons brein.“ 

Dennis Voerman Fysiotherapeut

Welke bewegingsactiviteiten zou je dan met name adviseren? 

“Met minimaal een half uur matig intensief bewegen per dag, kun je al gezondheidsvoordelen behalen. Je bouwt er weerstand mee op en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Vaak doe je al meer aan beweging dan je denkt. Ga heerlijk wandelen/lopen of fietsen, maar denk ook aan klussen, tuinieren en huishoudelijke taken zoals schoonmaken, dit vergt ook aardig wat inspanning.” 

Wat vind jij het mooiste aan jouw vak?  

“Ik ben zelf heel trots dat ik werkzaam mag zijn voor Livio. Naast fysiotherapie kunnen we, dankzij een multidisciplinaire samenwerking, een beroep doen op medische en paramedische teams. Dit is echt een unicum, het lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is onze grootste kracht. Meer ogen, meer zien én echt andere invalshoeken. Dat je een aanknopingspunt hebt voor je cliënten zodat ze zo zelfredzaam mogelijk blijven en hun zelfstandigheid behouden. Dat vind ik echt het mooiste van dit vak en maakt werken bij Livio heel erg afwisselend, interessant én uitdagend.” 

Dennis heb je nog een anekdote dat je met onze lezers zou willen delen? 

“Zo’n 8 jaar geleden kwam een dame bij ons op de revalidatieafdeling. Ze was door een hersenbloeding aan één zijde verlamd geraakt. Ze wilde perse thuis blijven wonen, want dat was haar ouderlijk huis. Een boerderij in een afgelegen gebied. Vlak daarna overleed haar man. Toen dacht ze: ”Nu is het gedaan met mijn woning, daar waar ik het meeste van houd, daar waar al mijn herinneringen liggen, ik moet dus naar een verpleegtehuis”. 

“Maar samen met een multidisciplinair team hebben we met intensieve behandelingen, goede voedingstoestand en aanpassingen in en rondom haar huis het voor elkaar kunnen krijgen dat ze thuis kon blijven wonen, en ze woont er nog steeds! Ze was zo dankbaar dat ze kon blijven en daar doe je het voor! Daar draag ik graag iedere dag mijn steentje aan bij.”  

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over fysiotherapeuten en wat zij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met hen op via secretariaatbehandelteam@livio.nl of via 053-4603550.