Goa'j met fietsen?!

Fietsen! Als wij Nederlanders ergens groot in zijn, is het fietsen! Een heerlijke manier van beweging terwijl u er ook nog eens gezellig samen op uit kunt! Dat maakt fietsen bij uitstek geschikt om lekker fit te blijven en tegelijkertijd de sociale contacten te onderhouden.

We kunnen ons voorstellen dat u wellicht uit gefietst bent in de Achterhoek en in Twente. Daarom helpen we u iedere maand aan een leuke nieuwe fietsroute. Maar, omdat we nu eenmaal in het Oosten des Lands zitten én wij gek zijn op onze prachtig omgeving, delen we als allereerste route in onze "Goa'j met fietsen" rubriek tóch onze favoriete route door de achtertuin!

Ostmuhle1
Erve Kraesgenberg
de hellehond de lutte

De Gildehaus Dinkelroute

De Gildehaus Dinkelroute start en eindigt vanaf het VVV-kantoor in Losser en is eenvoudig te volgen door de zeshoekige bordjes Gildenhaus Dinkelroute te volgen. De route is een kleine 37km lang.

Al snel zit u midden in ons prachtige Twentse landschap! Open velden worden afgewisseld door fantastisch bos en zelfs hier en daar een water. Het is op sommige stukken toegestaan om een verfrissende duik te nemen, dus houdt u vooral niet in! 

Door de route te volgen komt u vanzelf bij de Ostmuhle in Gildehaus terecht. De ideale plek voor de eerste tussenstop. Zeker omdat u zojuist het zwaarste stuk van de route hebt afgelegd. Tegelijkertijd is de Ostmuhle ook een mooi stuk geschiedenis aan deze route. De molen werd in 1750 in gebruik genomen en hoewel ze een roerig bestaan kende, kunt u er nog steeds de heerlijkste knapperige broden kopen. U kunt er ook een rondleiding krijgen, het is handig om dan van tevoren even contact op te nemen met de Ostmuhle.

De route gaat verder richting het Lutterzand. Het mooiste natuurlijkgebied in het Oosten. Kilometers bos met prachtig wild langs het idyllische riviertje de Dinkel. Sinds 2007 behoort de dekzandontsluiting in het gebied tot Aardkundig Monument. 

Vanaf hier volgt u de Lutterzandweg en de Hanhofweg tot in De Lutte. Dit prachtig dorpje is zeker een stop waard. Op het dorpsplein vindt u de Hellehond, ook wel Kardoes genoemd, op zijn sokkel. De hond is het onderwerp in een beroemde sage in het dorp. De hond zou het geluid van een wolf maken en altijd vergezeld zijn door een uil.

De Lutte is bij uitstek geschikt voor een tweede stop. Lekker met een drankje op het terras van Kleintje Twentsche Taverne of van het Lutters Kwartiertje. Reserveren voor het terras is niet nodig, maar in ze zomer, wanneer de toerist onze mooie regio ook weet te vinden, kan het handig zijn van tevoren even te bellen. 

Genoeg gegeten en gedronken en klaar voor de volgende fase van de fietstocht? Mooi! Dan gaan we verder richting Arboretum Poort Bulten. Zeker ook de moeite waard voor een wandeling. In het park zijn ruim 1.000 boomsoorten van over de hele wereld te vinden. Ongeacht welk jaargetijde u dan ook binnenloopt bij Poort Bulten, het is er altijd een lust voor het oog. Met een beetje geluk spot u zelfs nog een ijsvogel! Uiteraard is er ook hier weer een plek om bij te komen en te genieten van een hapje en een drankje voordat u verder fiets richting het startpunt van onze route in Losser.

Heeft u nog tijd en zin over? Bezoek dan zeker Erve Kraesgenberg. Op dit cultureel park heeft de tijd sinds de 17e eeuw stilgestaan. Het boerderijcomplex bevat 7 gebouwen en prachtige tuinen om doorheen te wandelen. De ideale plek om een dag op de fiets mee af te sluiten! 

De volgende keer nemen we u mee op een route door een ander deel van Nederland!

Schermafbeelding 2021 07 05 140923